Een auto kopen met veel kilometers op de teller

9 november 2020

Bij de aankoop van een occasion zijn met name merk en type, de staat waarin de auto zich bevindt, bouwjaar en kilometerstand prijsbepalende factoren. Hoe meer kilometers een auto gereden heeft des te minder is hij waard. Als betrouwbaar adres voor de aankoop van nieuwe en gebruikte auto’s lichten wij als Vakgarage De Jonge graag toe waarom een hoge kilometerstand in veel gevallen helemaal niet zo nadelig is.

Kilometerstand zegt niet alles

De moderne autotechniek is door de jaren heen zo sterk verbeterd dat het aantal gereden kilometers niet betekent dat een occasion daardoor automatisch goed of minder goed is. Met name de motoren en versnellingsbakken zijn in de huidige generatie auto’s sterk verbeterd. En dat zijn juist de meest essentiële en ook meest kostbare componenten. Als je je oog laat vallen op een tweedehands auto die er al aardig wat kilometers op heeft zitten dan kun je ervan uitgaan dat bijvoorbeeld de banden, remmen, distributieriem, uitlaat etc. allemaal al eens vernieuwd zijn. Dat soort relatief eenvoudig vervangbare onderdelen worden immers bij de APK of periodieke onderhoudsbeurten gecontroleerd en waar nodig vervangen. Mits zo’n tweedehands auto altijd goed onderhouden en tijdig APK gekeurd is, kun je er dus vanuit gaan dat hij technisch in orde is. Vraag daarom bij aankoop altijd naar de onderhoudshistorie. Bij Vakgarage De Jonge hebben we de complete onderhoudsgeschiedenis van alle auto’s die bij ons in onderhoud zijn geweest altijd zo bij de hand.

Hoe intensief ga je de auto gebruiken?

Zeker als je niet te veel geld aan een tweedehands auto uit wil geven, kan het aantrekkelijk zijn om een occasion met hoge kilometerstand aan te schaffen. Als de auto er netjes uitziet en je weet dat hij altijd goed onderhouden is, dan kun je er normaal gesproken weer voor een paar jaar mee vooruit. Je moet met gebruikte spullen waar technische onderdelen in verwerkt zijn sowieso altijd wat geluk hebben. Je kunt immers nooit binnenin een motor of versnellingsbak kijken. Als je zelf heel veel kilometers per jaar rijdt of gaat rijden is het natuurlijk minder verstandig om een occasion met een hoge tellerstand aan te schaffen. Het advies van Vakgarage De Jonge is om in dat geval wat meer geld uit te geven en voor een jongere gebruikte auto met minder kilometers te kiezen.

Hier een aantal vuistregels voor aanschaf van een occasion.

  • Observeer de potentiële aankoop en kijk goed naar gebruiksschade aan de binnen- en buitenzijde. Dat zegt iets over hoe goed er voor de auto is gezorgd.
  • Informeer bij de verkoper naar de onderhoudshistorie van de occasion. Je krijgt dan een goed beeld van of en hoe zorgvuldig de auto altijd onderhouden is en welke onderhoudskosten je binnen afzienbare tijd kunt verwachten.
  • Houd goed in je achterhoofd hoeveel kilometer per jaar je zelf met je aankoop zult gaan rijden. Maak je veel kilometers, kies dan liever een auto met een wat lagere tellerstand
  • Kies voor vertrouwd en koop je occasion bij een betrouwbaar bedrijf zoals Vakgarage De Jonge. Je weet dan zeker dat er niet met de tellerstand gesjoemeld is en krijgt gelijk duidelijkheid over de onderhoudshistorie van je nieuwe aankoop.