Hoe koop je een auto die precies bij jou past?

5 oktober 2020

Met het kopen van een nieuwe of gebruikte auto is vaak een behoorlijk bedrag gemoeid. Bij Vakgarage De Jonge merken wij dat er desondanks soms helemaal nog niet goed is nagedacht over waar de nieuwe aankoop zoal aan moet voldoen. Een andere auto kopen is feitelijk eerst een kort vragenlijstje afwerken, zodat je goed voorbereid bent. Voordat je bij ons de showroom instapt geven wij daarom alvast een paar nuttige tips.

Wat is je budget?

Voordat je al je persoonlijke eisen en wensen voor een andere auto op een rijtje zet is het wel handig om te weten wat je ongeveer te besteden hebt. Het heeft immers weinig zin om op jacht te gaan naar een luxe uitgevoerde auto terwijl je al op voorhand weet dat je daar het geld niet voor hebt of het geld niet aan uit wilt geven. Wees daar voor jezelf realistisch in. Dat voorkomt in het aankooptraject veel onnodige frustraties. Mocht jij daar belangstelling voor hebben, dan kunnen we natuurlijk ook altijd nog naar de eventuele lease-mogelijkheden kijken.

Waar ga je de auto voor gebruiken?

Zoek je een kleine, wendbare en zuinige auto voor korte ritjes in de buurt, zoals het doen van de wekelijkse boodschappen? Of ben je een echte kilometervreter die dagelijks voor het werk op pad is en jaarlijks tienduizenden kilometers rijdt? Zit je meestal met maximaal 2 mensen in de auto of heb je een gezin met kinderen die ook allemaal veilig en comfortabel plaats moeten kunnen nemen  in je nieuwe aankoop? Rijd je vaak met een aanhanger of heb je een caravan, ga je graag het hooggebergte in, heb je voor werk of privé flink wat laadruimte nodig, ben je een sportieve rijder of hecht je juist meer waarde aan een laag brandstofverbruik en minder Co2 uitstoot? Kortom, veel vragen waar je goed over na moet denken voor je uiteindelijk op je doel afgaat en bij ons de showroom instapt.

Benzine, diesel, hybride of elektrisch?

De tijd dat je bij de aankoop van de auto de keuze had tussen benzine of diesel ligt ver achter ons. Had je enkele jaren terug alleen nog maar LPG (autogas) en hybride (een combinatie van een brandstofmotor en elektrische aandrijving), daar zijn nu ook de volledig elektrische auto’s niet meer weg te denken. Wat voor jou de meest interessante optie is hangt in belangrijke mate af van het antwoord op bovenstaande vragen. Met daarbij de kanttekening dat onder betaalbare gebruikte auto’s de spoeling met volledig elektrische auto’s voorlopig nog dun is. Maar nu de verkoop van dergelijke nieuwe auto’s stijgt zal ook het aanbod met tweedehands elektrische auto’s gaandeweg steeds meer toenemen.

Sla geen stappen over

Je zult merken dat het doelgericht kijken naar een nieuwe of gebruikte auto je heel veel tijd en ergernis bespaart. Als je in grote lijnen al weet waaraan jouw volgende auto moet voldoen ben je immers al een flinke stap dichterbij de daadwerkelijke aankoop. Een risico dat dan nog op de loer ligt is het verblind worden door de auto van jouw/jullie dromen, waardoor je bepaalde stappen in het aankoopproces dreigt over te slaan. Denk aan een kritische inspectie en goede proefrit. Neem rustig de tijd en neem geen overhaaste beslissing. Kom gerust nog eens terug met iemand die verstand van auto’s heeft voor een second opinion. Bij Vakgarage De Jonge juichen wij het alleen maar toe dat klanten kritisch zijn. Als je eenmaal weet wat voor soort auto je zoekt, dan helpen wij jou graag verder om van je nieuwe of gebruikte auto een echte topaankoop te maken!

Stappenplan

Hieronder het stappenplan van Vakgarage De Jonge voor aankoop van een nieuwe of gebruikte auto.

  • Bepaal je budget
  • Bepaal waar jij je auto vooral voor gaat gebruiken
  • Maak een lijstje van dingen die jij echt belangrijk vindt
  • Doe research op internet voor je op autojacht gaat
  • Wees kritisch en kijk verder dan de buitenkant
  • Laat je niet onder druk zetten en houdt zelf de regie in het aankooptraject
  • Doe zaken bij een autobedrijf waar je vertrouwen in hebt en waar je van weet dat het ook qua service, garantie en onderhoud altijd dik in orde is
  • Plan gerust een oriënterend en vrijblijvend adviesgesprek in de showroom van Vakgarage De Jonge. Als wij weten wat voor auto je zoekt, dan zoeken wij graag met je mee!