Is uw auto klaar voor ’n hete zomer?

28 juli 2020

De warme zomers van de afgelopen jaren heeft veel Nederlanders doen beseffen dat zij niet alleen zichzelf, maar ook hun auto hier goed op voor moeten bereiden. Vakgarage De Jonge geeft graag een paar zonnige tips waardoor u en uw auto deze zomer niet zo maar een-twee-drie oververhit zullen raken.

Extreme seizoensinvloeden

Tot enkele jaren geleden waren het vooral taferelen die je in Zuid-Europese landen zag. Auto’s met een kokende motor langs de kant van de weg. Motorkap open en daaromheen op de vluchtstrook een al even radeloos als oververhit gezin dat zich hun vakantiereis heel anders had voorgesteld. Laat duidelijk zijn dat autopech nooit volledig is uit te sluiten. Maar laat u uw auto door de ervaren monteurs van Vakgarage De Jonge goed onderhouden dan is de kans dat u ergens langs de weg komt te staan wel aanmerkelijk kleiner. Zo heeft ook een zomer- en wintercheck echt zijn meerwaarde. Wij controleren uw auto op die momenten nog specifieker op vitale onderdelen die het bij barre kou of extreme hitte extra zwaar te verduren hebben.

Inspectie van het koelsysteem

Om de kans op een kokende motor tot een minimum te beperken is een grondige inspectie van het koelsysteem van uw auto aan te bevelen. Zit er voldoende koelvloeistof in het systeem, vertonen de radiateur, slangen, leidingen, de waterpomp of het thermostaathuis geen sporen van lekkage, zitten de koelribben (het rijwind doorlatende rasterwerk) van de radiateur niet vol vliegjes of ander opgehoopt vuil? Ook controleren wij altijd of de elektrisch aangestuurde ventilator op tijd aanslaat als de temperatuur van de koelvloeistof oploopt. Kortom, alles wat de koeling van de motor in gevaar kan brengen nemen wij kritisch onder de loep.

Neem geen risico en volg onderstaande adviezen:

  • Bespaar niet op periodiek onderhoud van uw auto
  • Blijf niet doorrijden als u sporen van lekkage onder uw auto ziet
  • Houd de temperatuurmeter op het dashboard goed in de gaten
  • Zet uw auto direct op een veilige plaats stil bij een kokende motor
  • Draai bij een hete motor nooit de dop van het koelreservoir los
  • Bel de Europese pechhulp van Vakgarage of de ANWB
  • Zorg ervoor dat u altijd een flacon koelvloeistof bij u hebt om het systeem onderweg bij te vullen
  • Vraag tips en informatie bij de technici van Vakgarage De Jonge