Oprichter Kees de Jonge was zijn tijd ver vooruit

24 november 2020

Wat zou oprichter Kees de Jonge trots zijn als hij zag hoe het familiebedrijf, dat hij in 1920 in Poortvliet begon, zich in 100 jaar heeft ontwikkeld. “Mijn opa was een visionair, een heel vooruitstrevende ondernemer”, vertelt Kees de Jonge. Hij nam als derde generatie in 1984 het stokje over van zijn vader Gilles om het bedrijf op zijn beurt in 2007 over te dragen aan zijn zoon Niels.

Zakelijk instinct

Ondernemen is vooral vooruit kijken en niet te lang stilstaan bij de dingen die gebeurd zijn, is de nuchtere filosofie van Kees en Niels de Jonge. Maar in het jaar waarin het familiebedrijf precies 100 jaar bestaat is er zeker aanleiding voor een korte terugblik. Kees: “Opa begon in een pandje recht tegenover ons huidige autobedrijf een fietsenmakerij. Gaandeweg kwam daar ook het repareren en onderhouden van tractoren, landbouwwerktuigen, vrachtwagens en personenauto’s bij. Hij pakte alles aan en zag heel scherp waar geld mee te verdienen was. Vanuit dat zakelijk instinct kocht hij zelf al snel een auto voor taxivervoer. Omdat in die tijd vrijwel nog niemand een auto had was dat natuurlijk een gat in de markt.”

Op deze zeer oude opname uit ongeveer 1931 is de Stoofstraat in Poortvliet te zien. Op de foto zie je van links naar rechts: Cornelis Vogelaar, Herman van de Klooster, Cornelis van de Klooster Jzn, Kees de Jonge, Toos de Jonge-Giljam, Marie de Jonge en Kees van de Klooster.
Op deze oude foto uit is een auto van het merk Hudson te zien. In die tijd bestond het bedrijf van eigenaar Kees de Jonge nog uit het autobedrijf en taxibedrijf. Naast Kees is ook monteur M. Zweedijk op de foto te zien. Je kon de taxi zonder chauffeur huren voor ƒ 3,50 voor een avond of ƒ 15,00 voor een dag.

Commercieel en innovatief

Niels weet van horen vertellen ook nog een mooie anekdote over zijn overgrootvader. “Net na de Tweede Wereldoorlog leefden veel mensen in en om ons dorp in armoede. Geld voor een nieuwe of gebruikte fiets was er eigenlijk niet. Hij vroeg dan aan de mensen gewoon wat ze per week of per maand zouden kunnen missen om hun fiets af te betalen. De grondlegger van het familiebedrijf was dus toen eigenlijk al met een soort private lease bezig”, lacht Niels.

Niet merk gebonden

Nadat hij in 2007 het autobedrijf van zijn vader overnam dacht Niels samen met zijn vrouw Sandra goed na over welke kant zij met hun bedrijf op wilden. “Vanaf midden jaren zestig tot eind jaren zeventig waren wij dealer van Simca. Toen dat merk verdween werden we in de jaren tachtig sub-dealer van Opel. Ik wilde als zelfstandig ondernemer eigenlijk niet aan één bepaald automerk gebonden zijn en besloot daarom het roer om te gooien en zocht als universeel en allround autobedrijf begin 2012 aansluiting bij de Vakgarage-formule. Van die stap hebben wij nooit een seconde spijt gehad. We zijn vanuit ons verleden overigens nog wel steeds gespecialiseerd in het repareren en onderhouden van Opel personen- en bedrijfsauto’s.”

Niels en Sandra de Jonge
Niels en Kees de Jonge

Kernwaarden stevig verankerd

Vader Kees hoort het verhaal van zijn zoon tevreden aan. Hij ziet hoe Vakgarage De Jonge prima met de tijd is meegegaan. “Ik help Niels en Sandra nogal eens met wat kleine klusjes, zoals het ophalen of wegbrengen van auto’s of onderdelen. In technisch en organisatorisch opzicht is er onder hun hoede heel veel veranderd, gemoderniseerd en geautomatiseerd. Maar ook na 100 jaar draait alles hier nog om de kernwaarden: respect, waardering, vertrouwen en simpelweg je afspraken nakomen. Precies dat waar opa Kees vanaf de oprichting in 1920 ook al aan vasthield.” Niels knikt instemmend. “Wat moet ik daar nog aan toevoegen? Ons rijke verleden vormt wat je noemt een solide basis voor een mooie toekomst.”