Over ons

Hoe het begon

In 1920 startte Kees de Jonge aan de Stoofstraat 25 in Poortvliet als fietsenmaker en dorpssmid zijn eigen onderneming. Gaandeweg werd het bedrijf stukje bij beetje uitgebreid. Paard en wagen maakte plaats voor vrachtauto’s en ook die hadden regelmatig onderhoud nodig. De grondlegger van het familiebedrijf opende in 1926 één van de eerste benzinepompen op het eiland Tholen. Dat was in die tijd al even baanbrekend als het feit dat Kees de Jonge ook als eerste met een eigen taxi rond ging rijden. “Slechts een enkeling had in het begin van de vorige eeuw een eigen auto. Dat mijn overgrootvader met de taxi voorgereden kwam was dus in die tijd echt een uitkomst”, vertelt Niels de Jonge.

Hoe het ontwikkelde

Na de Tweede Wereldoorlog begon ook op het Zeeuwse platteland de wederopbouw en groeide de welvaart. In die periode kwamen er ook steeds meer personenauto’s en bedrijfswagens op de weg. Kees de Jonge kreeg in het bedrijf gezelschap van zoon Gilles en de focus werd gericht op het onderhouden en repareren van (vracht)auto’s. Daarnaast werd ook het taxibedrijf steeds verder uitgebreid. Niels: “Opa Gilles nam het auto- en taxibedrijf in 1965 van zijn vader over. In dat jaar werd ook het nieuwe bedrijfspand aan de overkant van de Stoofstraat in gebruik genomen. Wij zitten nog steeds op diezelfde locatie. Mijn opa stond tot bijna 20 jaar aan het roer van het familiebedrijf in Poortvliet en hij droeg in 1984 het stokje over aan mijn vader, Kees de Jonge. Ikzelf kwam als vierde generatie in 1992 in de zaak werken. Sinds 2007 heb ik samen met mijn vrouw Sandra de leiding over het autobedrijf. Op dat moment is het taxibedrijf losgekoppeld. Mijn zus Miriam runt sindsdien Taxibedrijf De Jonge.”

Hoe het moderniseerde

Onder leiding van Gilles de Jonge was het autobedrijf dealer van het automerk Simca. Toen dat merk verdween werd het familiebedrijf sub-dealer van Opel. Naast de werkplaats en een modern pompstation kwam er ook een nieuwe showroom. Mede daardoor nam ook de verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s en bedrijfsauto’s steeds verder toe. Dat tijdperk liep door tot 2013. “Rond die tijd sloten wij met ons bedrijf aan bij de Vakgarage-formule. Binnen die formule komt alles wat mijn overgrootvader, opa, vader, Sandra en ik de afgelopen 100 jaar hebben opgebouwd volledig tot zijn recht. De technische ontwikkelingen in de auto-industrie staan niet stil, maar dat geldt ook voor ons bedrijf. Wij gaan voortdurend met de tijd mee. Je kunt onze onderneming dus met recht ‘100 jaar jong’ noemen”, lacht garagehouder Niels de Jonge.